SEO, eller sökmotoroptimering, är precis som det låter viktigt för att synas på sökmaskinernas resultatlistor. Syns man inte finns man inte, i varje fall på internet är detta mer eller mindre ett faktum. Det senaste året har en rad nyheter kommit till som förändrar SEO-arbetet.
Tillgänglighet allt viktigare
Idag är tillgänglighet något som är en naturlig del av varje framgångsrik hemsida. Att webbsidor kan besökas via en mobiltelefon utan problem, är mer eller mindre standard. Men de ska även vara lätta att navigera, tydliga i sin kontrast och följa en tillgänglig struktur. Förutom att ha en SEO-optimerad webbplats, är det naturligtvis bra om besökarna kan ge feedback. Det är allt viktigare att kunna ha en kanal med sina läsare, besökare och i slutändan kunder. En kontaktsida är idag mer eller mindre obligatorisk, och smarta aktörer tar reda på vad besökarna själva anser om sidorna. Genom att skapa digitala enkäter och använda ett smart enkätverktyg får man en bra uppfattning om målgruppen man vänder sig till. Kanske kan man utveckla sin verksamhet att mer falla in i smaken, eller lösa de problem som målgruppen vill ha hjälp med.
Vad kan man själv göra för tillgängligheten?
Sedan 2020 måste myndigheter och fler organisationers hemsidor vara fullt tillgängliga. Men i praktiken påverkar det alla webbsidor. En ny standard håller på att ta form, och sökmotorerna kommer garanterat att lyfta tillgängligt material allt högre upp i rankningen. Den som vill göra sina sidor mer tillgängliga kan arbeta med följande enkla åtgärder.
- Se till att alla länkar har en förklarande text och inte enbart består av “Läs mer”.
- Alla bilder som används bör ha en alternativ text, som med någon mening beskriver vad de innehåller.
- Brödtexten bör delas upp med flera rubriker och ha punktlistor där det passar.
- Använder man mycket färger bör all text ha tillräckligt stor kontrast för att den ska vara läsbar. En gul text fungerar alltså inte på en vit bakgrund.
- Man bör se till att webbplatsen ser lika bra ut på mindre skärmar. Man kan testa med sin egen mobiltelefon för att alltid säkerställa att alla funktioner är tillgängliga.
- Alla menyer och all navigering bör vara likadan på alla sidor och vara lätta att komma åt. Man kan med fördel använda lite större text och göra all information tillgänglig på flera språk, med en språkväljare.
- Det är bra om det finns en text som förklarar hur man arbetar med tillgänglighet på sidorna.