Cykelutvecklingen har tagit enorm fart, inte minst under coronapandemin när fler och fler skippar kollektivtrafiken och dammar av sin cykel istället. Nu efterfrågas allt fler cyklar i alla dess former och har så gjorts i flera år redan. Cykelstäder som Köpenhamn, Amsterdam och Stockholm har fullkomligt exploderat när det gäller just cykling. Tekniken har också gått med full fart framåt och dagens cyklar är mera av små dundermaskiner än bara två pedaler och två hjul.

Vad händer inom cykelindustrin?

Oavsett om det gäller enkla ting inom cyklar som exempelvis cykelbelysning, ramar eller däck – eller om det faktisk gäller mer avancerade saker som eldrivna cyklar, motorer eller växlar, så ser vi alltfler innovationer på cykelfronten. Elcyklar har till exempel blivit en het trend eftersom du slipper trampa som en galning i backarna.

En uppkopplad elcykel

Den senaste tekniken inom elcyklar består dessutom av att du numera kan använda en app som kan kopplas till de stora cykelmärkena som Monark och Crescent med flera. Du kan styra cykeln och till och med familjens cyklar med hjälp av appen. Med styra menar vi att du kan stöldskydda din cykel, begära spårningsfunktion för att veta var den är om den skulle bli stulen, samt kommunicera med cykelägaren på ett eller annat sätt. Om någon annan än ägaren använder cykeln utan ägarens godkännande eller om appen misstänker att något lurt är på gång, så får du alltså veta det tack vare kommunikationen. Det är med andra ord en smart cykelteknologi som nått fram.

Den coola hopfällbara elcykeln

Att ha en hopfällbar cykel är kanske inte det allra nyaste inom tekniken, men flera modeller av de nya elcyklarna är riktigt praktiska att använda. Du kan fälla ihop dem och ta med in på till exempel kontoret och sedan “veckla ut” dem igen så fort du ska cykla hem. Man kan nästan säga att det är som ett mellanting av en vanlig cykel och en sparkcykel, dock eldriven. De hopfällbara elcyklarna fungerar både till barn och vuxna.