Alternativa är den typ av nyheter som vinner mest mark. Tack vare kraven på källhänvisningar så kan man via seriösa alternativmedier även få tillgång till ursprungskällan. Den här utvecklingen är den etablerade medias mardröm och man försöker från politiskt håll att göra allt för att stoppa den här typen av media. Men ryktet om de alternativa mediernas förträfflighet sprider sig som en löpeld. Alternativmedia finns nu mer i var människas hand.

Från politikerhåll har man under valåret 2018 gett sig på sökmotorer och sociala medier som Google, Facebook, Twitter och Instagram för att i värsta diktaturs-anda kräva censur av sökmotorer och flöden. Man har helt enkelt panik. De etablerade medierna har genomskådats av en sanningstörstande publik som söker sig åt andra håll för att få sin törst stillad.

Paniken sprider sig världen över. I Storbritannien fängslade man den alternative journalisten och “whistleblowern” Tommy Robinson utan rättslig prövning efter att han rapporterat från en rättegång mot pedofiler med anknytningar till islam. Detta skakade en hel värld – men märkligt nog var det tyst om detta i svensk etablerad media. Återigen är det till alternativa media man får vända sig till för att hålla sig á jour med vad som händer utanför landets gränser. Från etablerade media kan man få sig sitt livs historier om punktering på ett släp vid en Flyttstädning i Skellefteå men vill man veta något om kvinnorna som föder barn efter vägen efter indragningarna av ekonomiska resurser till BB i Sollefteå – då är det de alternativa medierna man får vända sig till.

Bakomliggande orsaker till censuren

Vilka är då de verkliga orsakerna till att man vill censurera tillgången av alternativa media och varför vill man till varje pris tysta de alternativa rösterna? Den troliga sanningen är att man inom politikerhåll och näringsliv inte tål att synas i sömmarna av kritiker och opposition. Under 2018 är det dessutom valår. Strax innan sommaruppehållet passar Löfven på att höja sin statsministerlön till strax över 170,000 kronor i månaden, utifall att han skulle åka ur regeringsställning efter valet. Han vill ju säkra sina privilegier efter valet. Detta skrevs det om i etablerade media – så vad är det egentligen man vill dölja genom att censurera sociala media och alternativa kanaler till information?

Kan det ha med Panamaskandalen att göra? Att Panamaskandalen avslöjades berodde på undersökande journalistik. Politiker och näringsliv har inte rent mjöl i påsen. Så illa är det. Troligtvis skyr de undersökande journalistik och sanningssägare oavsett vart man finner dem. Detta är en desto större anledning att ta fram det stora förstoringsglaset. Vi har alla en gemensam fiende. Ingen censur i världen kommer att stoppa den insikten från att sippra ut till befolkningen världen över. Lögnen – är fienden.