Barn är nyfikna och många vill hänga med i det som händer i världen och i deras närområde. De hör vad vuxna pratar om och snappar upp ett och annat från tv och internet. Vuxennyheterna är ofta lite svåra att förstå eftersom barn inte har samma kunskapsbas och förförståelse för vad som tas upp som en vuxen har. Därför finns det barnanpassade nyheter som på ett enklare sätt berättar för barnen vad som händer och vad det är vuxna diskuterar just nu. Barnnyheterna väjer inte för svåra ämnen, men texten är skriven med omsorg och man visar inte de läskigaste bilderna från krig och katastrofer. Utöver de vanliga nyheterna brukar man också ta upp ämnen som specifikt intresserar barn, till exempel hur andra barn i världen har det, populära artister och nyheter om djur.

Nyheter på tv

På tv tittar barnen på Lilla Aktuellt där de varje dag får en kort nyhetssammanfattning. I Lilla Sportspegeln får de höra det senaste från idrottsvärlden. Lilla Aktuellt skola är ett nyhetsprogram som sänds på fredagar och som är 15 minuter långt. Det är anpassat för att ses på lektionstid så att klassen sedan kan fortsätta samtala om det de hört i nyhetssändningen. När man tittar mycket på tv i klassrummet kan luften kännas dålig och det är bra att ventilationen fungerar optimalt. Vaktmästarna kan ta hjälp av ovk stockholm för att komma tillrätta med ventilationen. Alla programmen finns på SvtPlay för de som hellre vill se dem hemifrån.

Nyheter på radio

Att lyssna på radio när man äter mellanmål är trevligt. En del barn tycker dessutom att det är lättare att lyssna när de inte distraheras av rörlig bild. Nyheter i Barnradion heter ett program som riktar sig till barn mellan 9 och 13 år. Programledarna förklara både svenska och mer fjärran nyheter, men träffar också kändisar och pratar med ungdomar. Det sänds i P4 på lördagar, men går också att lyssna på i Sveriges Radio Play.

Nyheter i tidningar

Svenska Dagbladet Junior är den största nyhetstidningen för barn och unga. Den kommer ut en gång i veckan och varvar aktuella händelser med andra viktiga frågor rörande skola, vänskap, idrott, djur, musik och annat barn funderar över. SvD Junior finns att köpa som lösnummer eller så kan man prenumerera. En annan lättläst tidning är 8 sidor som finns på internet. Den riktar sig inte främst till barn, utan snarare till vuxna som av olika anledningar kan behöva ta del av nyheter på ett enklare språk, men många barn kan ändå uppskatta den, inte minst för att den är gratis.