En katt som karikatyr

En väldigt överdriven bild av en eller flera personer i visuellt eller litterär form kallas för karikatyrer och är en ganska varierande konstform. Ordet karikatyr

Papper, penna och börja teckna

kommer ifrån det italienska caricare, som betyder överdriva eller överlasta och är en gammal konst som är flera tusen år gammal. Det som utmärker karikatyren är att man överdriver konsten med välkända drag, exempelvis om en person har en rätt stor näsa så tecknas personen av med en ännu större näsa i en karikatyr. Även läppar, tänder och öron är andra delar som oftast brukar överdrivas i en karikatyr.

Så vem kan börja teckna karikatyrer? Jo alla, alla som vill lägga ner tid på att lära sig kan teckna karikatyrer. Du kan gå på en kurs där du lär dig att teckna men har du inte råd med det eller inte vill lägga dina pengar där så funkar internet lika bra! Youtube, Instagram, Facebook och en massa sökningar på Google kan hjälpa dig på traven till att bli ett proffs på att teckna karikatyrer. När du väl har bestämt dig för att testa så behöver du först bara köpa in ritpapper och pennor. Bra pennor för teckning finns på Penstore.se, där du snabbt får hem din beställning och det är en butik du kan lita på.

Några av Sveriges största konstnärer har utfört flera teckningar i en skämtsam form, en karikatyr för många år sedan. En av dem är Bruno Liljefors, född 1860 och hans konst var mest att skildra komiska situationer i djurens värld med eller utan pojkar inblandat. En annan stor konstnär som framstod som en skämttecknare var Carl Larsson, född 1853. Hans konstnärskap slog ut i början av 1880-talet i samband med hans akvareller. Men en ännu kändare konstnär är Leonardo da Vinci, även han har tecknat karikatyrer och han föddes på 1400-talet, alltså så har karikatyrer funnits länge i våran historia.

Konst är vackert

Det blev ju ett litet hysteri för några veckor sedan när Macron hade blivit tecknad i karikatyr på grund av hans fel val av ord, när han skulle tacka den australiska premiärministern Malcolm Turnbull för mottagandet. Man hittade snabbt Frankrikes president som skunk på flera ställen i media. Macron jämfördes med en skunk som är en karikatyr av en förälskad fransman som ständigt är jakt efter kärlek från kvinnor.