Hus och lyftkranar

Just nu händer det väldigt mycket på bostadsmarknaden, och det är inte lätt att hänga med i svängarna. Efterfrågan på bostäder påverkar som alltid priset, men det gör också utbudet. Bara de senaste två åren har ett stort antal bostäder börjat byggas för att möta bostadsbristen, men nybyggda bostäder kostar vanligtvis väldigt mycket mer än äldre lägenheter och villor, och de lyxigare lägenheterna har visat sig svåra att sälja. Det har helt enkelt byggts för många lyxlägenheter på för kort tid. Sverige har fortfarande bostadsbrist, och på sikt kommer bostadsmarknaden att stabilisera sig, vi får se på vilken nivå. Finansinspektionens beslut om olika amorteringskrav har lett till att många velat sälja under våren, och när räntorna går upp kommer det förmodligen också att visa sig i bostadspriserna.

Det är viktigt att jämföra bolån

Massor av mynt

Innan du köper en ny bostad är det väldigt viktigt att räkna på hur mycket du har råd att låna. Villkor och lån ändrar sig ständigt. Du behöver en bra marginal, på freedomfinance.se/ hittar du bostadslån och annan information så du kan jämföra vad som passar dig bäst. Ta inte första bästa erbjudande, utan ta dig tid att jämföra olika banker och låneinstitut. Att köpa en bostad är för de flesta en av de största affärerna de gör i sitt liv, så det är viktigt att det blir rätt, och att du känner att du kan betala för din bostad under lång tid framöver.

Nya amorteringskrav

Efter flera år av låga räntor anser flera aktörer att svenskarna är för högt belånade i förhållande till sin inkomst. Den första mars i år infördes därför ett nytt amorteringskrav som drabbar dem som har en lägre inkomst. Det nya kravet påverkar folks privatekonomi och innebär att alla som tar ett nytt bolån på över 4,5 gånger sin årliga bruttoinkomst måste amortera ytterligare 1 procent per år. En konsekvens kommer att bli att yngre förstagångsköpare och singelhushåll får svårare att komma in på bostadsmarknaden.